September 27, 2013

Satay Tulang Senawang

Semenjak dengar kewujudan satay tulang ni, dah lama teringin nak try, tapi belum berkesempatan..Ada sekali tu singgah masa ondaway balik dari Melaka..belum bukak la pulak..orang jual satay datang lambat hari tu..frust!!!

Finally decide nak pergi jugak, pergi Senawang semata-mata nak try satay ni.. :)
Satay ni sebenarnya nama dia Satay Tulang Jelebu.. maybe owner dari Jelebu kot..tapi dia meniaga kat Restoran Bundo Kanduang..so kalau search GPS kena try la dua2 nama ni.. kalau takde jugak try Giant Senawang..kira dah dekat la tu..depan sikit je lagi..
Camtu la kitorang kena..search GPS ada few Satay..nasib baik penah pergi first time dulu, so ingat2 la sikit..and landmark dia Giant Senawang tu....for you guys takpe, kat bawah nanti I bagi GPS coordinate senang citer..sure sampai..

Masa sampai tu kedai tak ramai orang lagi... tapi yang tapau ada dah..so decide nak order 20 cucuk..datang jauh punya pasal..biasa kalau makan satay me & hubby dalam 10-15 cucuk je..

Sekali akak tu hantar satay dalam dua pinggan..mak aii banyaknye..rupanya secucuk satay tu besar yang amat..kira 2 kali ganda saiz satay ayam/daging..Naik malu kitaorg..hehehe

Mula-mula bayangkan satay tulang ni tulang dia tulang rawan ayam (yang putih lembut tu)..syok jugak ..rupanya memang tulang betul..tapi ada la isi sikit-sikit..

Rasa dia memang best!!! Marinate satay memang sedap..kuah pun sedap..cuma yerla..makan tulang jenuh sikit la..sampai pakai tangan la.. I think satay ayam or daging dia pun sure sedap jugak..


Orang ramai menjamu selera satay


Restoran Bundo Kanduang



Satay2 yang tengah dibako


Price wise still reasonable




Satay Tulang







Kuah satay pun boleh tahan sedap..not bad
p.s: Kalau ikut highway PLUS KL-Seremban kan jam memanjang nak2 public holiday, bole la try guna highway LEKAS..ada exit Senawang..memang lekas..walaupun jauh sikit pasal kena divert ke Grand Saga (Kajang) dulu..tapi hati tak panas sebab jam. :)


Location:
Satay Tulang Jelebu
Restoran Bundo Kanduang
Taman Komersil Senawang,
Negeri Sembilan
Opens: 6pm onwards daily
GPS: 2.705198,101.987934

5 comments:

  1. tk pernah lak mkn satay tulang...nmpk mcm

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. Memang menarik..kalau ada kesempatan boleh la try..

      Delete
  3. Baru je pegi. Ikut koordinat gps yg u bagi. Tq. Memang sedap.

    ReplyDelete