October 29, 2015

Selera Rimba - Eksotika Food..

Selera Rimba...dari nama pun dah boleh agak..makanan dari rimba or hutan la...
Amacam, sekali-sekala kita makan makanan eksotik pulak. Ni bukan lah first time Ayu makan, kecik0kecik dulu pernah la, makan landak, rusa. Duduk kampung, macam-macam la dah try.

Sekarang ni susah la sikit, nak jumpa kedai yang offer makanan eksotik macam ni.
Lokasi kat Sungai Besar, so dalam 2 jam perjalanan jugak dari KL. (drive slow-slow and banyak menyinggah) :)






Dah lama tak buat kerja mcm ni dgn hubby..kalau dulu time bercinta, selalu la..weekend je merayau luar KL cari tempat-tempat menarik and good food. Skrang ni..hmmm..ni pun kena paksa..

Sebelum gerak, call dulu kedai. tanya bukak ke tak, manalah tau kan..kot-kot diorang tutup ke..penat je drive jauh-jauh.
Perjalanan ikut Jalan Kuala Selangor memang menarik, banyak gerai-gerai jualan.. Our first stop Cendol Durian Borhan.
Pastu gerai jual jagung and mangga. Then gerai-gerai jual mentarang.. semua ni wajib singgah dan beli..heheeh.. Tapi kitorang beli time balik..Menatarang tu kang busuk pulak lama-lama dalam kereta.

Masuk je simpang Sungai Panjang (ada signboard tulis ke Tanjung Malim) tu akan lalu kawasan padi dulu, time ni padi belum tanam lagi.so nampak tanah2 je la..Dlm 10 min pastu, mula la masuk kawasan sawit pastu hutan..Hmmm ni betul2 selera rimba.. Ondaway tu siap ada sekumpulan monyet dok main atas jalanraya lagi..


I see monkeys..
Dah nak sampai restoran tu, baru la nampak signboard nya..Yeayy...
Time ni lebih kurang kul 1.30pm. Nasib baik tak ramai orang sangat. Biasanya tempat ni jadi favourite spot for bikers and car clubs.. Diorang konvoi ramai2 dtg sini..kalau selisih dengan diorang..memang sesak la kedai ni.. Kalau tengok hall of fame dia, siap ada orang mai naik Helicopter..perghh..kaw-kaw..sebelah kedai pun ada tanah lapang, senang nak parking heli..heheh
So kalau nak elak lauk habis ke apa, u guys can call and book lauk siap-siap..




Signboard dah nampak..dah sampai akhirnya


Restoran terletak di celah-celah rimba..








Hall of fame..kalau korang datang dgn car or bike club..maybe dapatla naik gambar atas board ni.. :)


So apa yang best sini.. eksotik food la.. ada landak, pelanduk, rusa- ada yang liar or yang bela, ayam kampung, ikan baung, ikan tapah..
Masakan dia simple..untuk daging ada 4 jenis - rendang, cili api, goreng berlada, kicap. Untuk ikan - kari, asam pedas, cili api & goreng berlada.

Few lauk memang dah ada kat kaunter, kalau yang eksotik tu kena order.


Food counter





Ulam-ulaman










Various lauk-pauk

So here'e what we came here for...



Rendang Landak





Udang galah masak sambal





Rusa liar masak cili api



Wajib kena ada ulam, sambal belacan..hmmm could be better


Yummm, yummm







Complimentary desserts




Walaupun free, bubur dia tetap sedap..

Wowww, my verdict.. Memang terbaik..makan sampai licin pinggan...
My ultimate fav, rendang landak...memang best.. kalau sapa yg tertanya-tanya camne rasa landak..
Hmmm rasa macam daging lembu jugak except tulang dia kecik2 skit.. takda bau ke apa..and masak rendang tu memang sedap yang amat...two thumbs up!!!

Rusa masak cili api - sedap jugak. Daging rusa agak liat sikit tapi tak teruk sangat.. maybe sebab rusa liar kot..and daging dia ada bau sikit..tapi tak teruk sangat, still bearable..


Udang galah sambal..hmmm what can i say..sedap jugak...

Senang citer tak sia-sia la travel 2 jam untuk ke sini..memang berbaloi...

The price, lauk landak and rusa tu RM60 each. Udang galah RM5 seekor..
Nampak macam mahal kan, tapi i think reasonable la.. Sepinggan lauk kitorang tu easily 4 orang boleh makan..So actually semua lauk kitorang order tu bole makan 4 orang dengan puas.
Ni kitorang berdua..memang teramat puasla..Ratah lauk je..hehehe
Plus landak and rusa memang mahal skit..benda rare kan..Dengar2 daging landak mentah dalam RM40-50 sekilo.. So to me kira berbaloi la...

Dah habis makan, abang tu bagi pula lagi buah tembikai and bubur cha-cha..mula2 tu cakap eh kitorang tak order pun..pastu dia cakap ni free untuk sapa2 yang order landak/rusa/pelanduk..
Walaupun free, bubur tu sedap okay..lagi sedap dari beli kat pasar malam..Macam ni la kita nak..servis tip top, food pun tip top..

My advice, kalau nak mai sini, datang at least 4 org..baru syok..hehhe..tapi kita berdua pun ok je..kena spend lebih skit.





Sebelum balik, memandangkan perjalanan masih jauh, buang la apa yang patut dulu..hehehe..tandas pun terjaga bersih..
You guys ada ada kelapangan atau mencari2 makanan eksotik boleh la try restoran ni..
My sis terus berdesup pi satu family next weeknya bila tgk instagram I..:)

Below ni apa yg dia order, according to her, Rusa masak kicap tu paling win..lagi sedap dari rendang.  Masa kicap dia unik and lain dari lain..ada halia and rempah ratus..
Next time kena try la camni.. :P


Pelanduk Kari


Rusa Masak Kicap

 


Location:
Selera Rimba,
Kg Belia 2, Jalan Sungai Panjang,
Sungai Besar, Selangor
11am-5pm (closed on Fridays)
Tel: 016-3160344
GPS: 3.708732, 101.174357

1 comment:

  1. lpr plak tgk....pernh gk mkn gulai landak sedap gk kari...nanti try la restoran exotik kt lembah bernam kt sekichan..tp mcm masuk ke dlm gk..mmg kalo nk p sendiri tk brp tau...sbb dlu pegi time outstation org bw kn...bole bc details kt my entry blog

    http://mamatisya.blogspot.my/2013/03/restoran-lembah-bernammkn-menu-exotic.html

    ReplyDelete