April 12, 2016

Kota Kinabalu Seafood

Kalau datang KK tak makan seafood memang tak sah..siapa yg elergic tu , kesian..I pity u.. :)
Makanan laut yang fresh lagi murah..combination terbaik.... 
Kitorang pun xde la pegi mana2 specific restaurant kat sini..just yang pasar malam kat town jerk..sebab siang tu dah penat pergi island hopping eg. Pulau Manukan etc..so mlm dah tak larat nak gi jauh2..
Kat pasar malam ni ada banyak gerai..hentam jela..tak tau mana yang sedap...





Tak tau apa benda ni..rupa pelik macam ulat pun ada geli hehhe 



Ikan yang colorful..nak try pun x berani..hehehe




Target untuk dinner malam ni nak makan lobster, ronda punya ronda ada 2 gerai je yang jual..pilih gerai yang ni sebab penjual dia ramah sikit..hehehe..
Style kat sini ada seafood/ikan yang dah siap bakar..
Pastu ada jugak yang belum bakar lagi - lobster, udang harimau, sotong..
Kitorang pilih semua yang belum bakar lagi sebab nak yang fresh..:)
Lepas dah pilih..nego harga sikit..pastu decide nak bakar camtu, plain or with chillies. To me, both sedap sebab seafood ni fresh, tapi decide nak yg dengan cili sebab nak pedas2 skit.. :)










Lobster pilihan hati :)















Ulam - seaweed & ikan, tak ingat dia panggil apa..ala2 macam kerabu..


Memang terbaik and berbaloi..total cost for dinner, tak sampai RM100.. Marvellous...hmm kalau la kat KL dapat camni..heaven..itu pun ada kawan yang cakap ada tempat yang lagi best & murah.. hmmm maybe next time kalau ada rezeki kita kembali..:)


April 06, 2016

Lokan Bakar - Kampung Salut

Tempat yang wajib pergi kalau ke Kota Kinabalu.. Area ni nama dia Kampung Salut..luar skit dari town KK. Mcm kitorang ni sewa kereta sebab nak ke Kundasang, so both time pergi & balik singgah..hehhee
Sepanjang jalan area ni, memang gerai orang jual lokan..nak ke gerai yang mana satu..ntahlah..kitorang hentam je..tengok keadaan gerai yang ok skit..masuk..

Alhamdulillah, kedai yang kitorang pegi ni..lokan dia sedap..rasanya semua pun lebih kurang je kot..
Satu lagi trademark kat sini puding kelapa,,hmmm sedapnya..makan time tengah hari panas rembang..sejuk je anak tekak...











Lokan panggang- kecil RM7, besar RM12
Sedapppp.....diorang bakar pastu macam ada blend bawang merah, bawang putih & kelapa kot (yg color hijau tu) and diorg letak satu persatu atas lokan tu. Lepas tu diorg bakar. 
Pastu sambal cili  &  limau nipis tu dok dalam bekas lain atas setiap meja. Alaa.. Macam makan oyster tu perah limau kat atas. Ni bezanya letak cili kasi pedas. Bagi i lagi sedap dari oyster sbb i tak suka oyster mentah bau hanyir tu kekekke..  Marah org2 yang suka oyster tu.  ikut citarasa la..nak pedas buh banyak & perah limau tu sebelum makan. Sambal ni memang marvelous...terbaik.. kitorang siap tapau lagi. Pelik je muka makcik juai tu bila kitaorg mintak nak tapau.  I cakap la sedap sangat sambal ni boleh makan dengan nasi. Pastu dia gelak je...  Makcik tu kasi free je kat i, rasanya tak penah ada org lain mintak tapau kot hehhehe baik betul makcik tu semoga murah rezeki makcik sekeluarga. 



Lokan Bakar










Lokan dah habis..:(





Hubby still tak kenyang, order nasi gorang kampung..sedap gak..berasa..





Puding kelapa..memang terbaik...sejuk and x manis..secukup rasa better than kelapa jelly yg biasa mkn kat sini...:)








Location:
Kampung Salut,
Jalan Sulaman,
Kota Kinabalu
GPS: 6.101858, 116.172067