December 09, 2015

320 Below Ice Cream

Macam-macam konsep skang ni..all in the name of attracting customers....the more the merrier..

Pernah tgk outlet ni keluar Majalah 3..memang teruja trus nak try lepas tgk tu.. Before this dah nampak dah kat OU, kedai ni dok berasap2 je dari jauh..tapi tak terdetik pulak nak check out kedai apa tu..hehehe


320 Below, originated from Singapore.. First outlet in Malaysia kat OU ni..bukak tahun ni je..so its still new..
Apa beza dengan ice cream lain ek..

Mula2 make your selection.. the crowd fav.. coconut flavour.. 

Lepas tu dia tuang liquid flavour tu dalam mixer..mixer yang orang buat kek pakai tu..huuhu

Goyang, punya goyang..pastu ada satu paip near the mixer tu dia bukak..keluar la liquid nitrogen!!!! I repeat..LIQUID NITROGEN....OMG....terkezut jugak mula tgk tu..selama ni kalau tgk tv show ke, benda2 yang masuk dalam liquid nitrogen semua keras membeku dan boleh pecah mcm kaca..

Terpikir jugak, kang kalau aku makan tak ke beku organ dalaman,..hehhe

Tapi masa tgk Majalah 3 tu, owner dia ada explain..dia tak harmful pun kalau kita makan, pasal kita bukan minum direct liquid tu..tujuan liquid tu is just to bekukan liquid flavour tu untuk jadikan ice cream..and this technique has been around for more than 100 years..
And why the name 320 Below.. pasal temperature liquid nitrogen tu -320 Fahrenheit (-195.8 Celsius)...mana tak semua benda beku!!!










Ni la paip2 tempat keluar Liquid Nitrogen tu..paip pun beku dah..




Siap dah ice cream tu.. :)







Tgk video ni, the making of our ice cream... :)


video



video

This is what we ordered, Coconut (premium) & Salted Caramel (classic)..
Price , ada 2 jenis, premium (RM12.50), classic (RM11.50).
Cakes, brownies and waffles pun ada to go with the ice cream..


Rasa dia camne???

Wow....memang lain kalau compare dengan ice cream lain... dari segi flavour..memang awesome..tak terlalu manis and tak over powering sangat. Macam coconut ice cream tu, memang terasa flavour kelapa dia..sedap...
The biggest difference is the ice cream texture... memang sangat2 halus..gebu camtu..heheeh ada ka rasa gebu..susah gak nak describe..kena rasa sendiri.. maybe sebab liquid tu membeku dengan cepat, so texture dia jadi sangat2 halus..takde rasa tajam macam kita makan ice cream lain..
My experience, sejuk dia giler2..sampai menusuk ke lidah..maybe kena makan slow and easy kot..hahaha..nampak sangat gelojoh..
Coconut flavour tu yang paling win..definitely a next time...





















Paper cup pun bole jadi deco..kreatif betol...




Pre packed Ice Cream pun ada for take away




Tong2 liquid nitrogen..


Location:
320 Below
Lot F101A, First Floor (next to Isetan)
One Utama Shopping Mall

4 comments:

  1. dkt pavilion dlu ada eskrem jenis mcm berasap2 tp tk sempat nk try lupa dh nama apa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah, pernah ada kat GSC OU konsep sama..tpi dah takde dah skang..:)

      Delete
  2. yummy...ooh ..ngilu gigiku,,,

    ReplyDelete
  3. penah try eskem guna gas nitrogen ni masa kat shah alam. vanilla caramel.. yummeh.. kreatif betul skng

    ReplyDelete