February 07, 2014

Dapur Sarawak

Hubby la yang insist of going to this place. Lama tak makan Mee Kolok katanya... hmm layan jerla...Dia dulu biasa outstation Sabah /Sarawak so macam2 food sana dah penah try. 
I pulak tak penah try Sarawakian food, so ok la tu..
The place is call Dapur Sarawak at Jalan Pahang, betul2 kat Hospital Tawakal.Biasa kalau datang area ni mesti pergi Restoran Haslam, so this time tukar selera.

Deco kat dalam clean and simple and mostly yang datang orang2 Sarawak..hehehe boley dengar bahasa diorang lain skit..I think this place is owned by some actor, tak sure pulak nama dia cause nampak dia keluar masuk dapur kedai..






Kalau nampak kat Menu ada nasi aruk, is nasi goreng actually.
Sarawakian in da house.. JJCM was here.





Mee Kolok



Sup for Mee Kolok




Laksa Sarawak





Yummeyyy





My take on it; Mee Kolok is fairly simple and plain.. nak buat camne memang camtu rupa mee kolok..for those yang tak pernah try rasa dia macam makan wantan mee, comes with sup, kalau nak basah tuang la sup dalam mee tu..nak pedas tambah cili kicap..

Laksa Sarawak, hmm quite interesting, sedap jugak, mee laksa tu halus ala2 bihun , kuah dia rasa masam2 lemak. Add sambal paste kalau nak pedas, kalau tak cukup pedas letak cili kicap pun bolehhh..

So for those yang tak penah or teringin nak try Sarawakian food, should give Dapur Sarawak a try. It got good reviews on Foursquare from fellow Sarawakian..so it must be good.

Location:
Restoran Dapur Sarawak
Jalan Sarikei (opposite new Tawakal Hospital)
GPS:  3.177196,101.699256


8 comments:

  1. Replies
    1. Pegi la try sedap! U kena letak cili bagi kick. 👍 laksa sarawak dia pun best...

      Delete
  2. Replies
    1. Yup..he's the one..kena google dulu tgk gambar dia..hehehe..memang tak tau nama dia..:)

      Delete
  3. Selalu datang sini bila dah teringin sangat makan laksa sarawak.Mahmud Ali Basah punya kedai ni. Laksa tu memang guna mihun.

    ReplyDelete