October 17, 2013

Nasi Ayam Bukit Bintang - Chee Meng

Nasi Ayam Bukit Bintang memang famous seantero dunia..hehehe poyo jee ayat..tapi maybe ada yg tak perasan. sebenarnya ada 2 kedai nasi ayam kat sini.. satu Nasi Ayam Bukit Bintang & satu lagi Nasi Ayam Hailam Chee Meng..
Yang nasi ayam bukit bintang tu dkt corner lot betul2 sebelah BB Plaza, nasi ayam Chee Meng pulak kat depan lagi dekat2 dgn Pappa Rich (kat traffic light)..

And to me, the best is Nasi Ayam Hailam Chee Meng.. sebelum korang tanya halal ke tak..restoran ni is certified Halal JAKIM okay!!! Bukan Halal SEA, bukan halal print sendiri..but from JAKIM.

Nasi ayam dia pricey sikit, lebih sikit dari kat kedai2 lain..tapi memang worth it sebab sedap..kalau time bukak puasa, kul 3pm dah kena datang buat booking..

Nasi ayam ada 2 jenis - roasted & steam, I prefer roasted. Side dish wajib order,  kerabu mangga..Fuuhhh to die for..memang terbaikk...rugi kalau tak try.. 
Sambal sotong dia pun sedap, cooked just nice tak terlalu keras..
 Sos chilli dia memang pedas, kalau banayk memang terangkat..tu yang buat sedap lagi..hehehe
so yg tak makan pedas..beringat2 la ek..





Roasted Chicken Rice


Sotong Sambal


Kerabu Mangga






Ni dia..chilli sauce yang terbaik..verry pedas!!




Soup..add a little chilli sauce, memang terbaik




I'm grateful for this complete meal.. :)



ps: thay have another outlet in Jalan Klang Lama (the original store). Sebelum ni ada jugak kat Desa Pandan & Hartamas, tapi dah tutup kot..

Location:
Nasi Ayam Hailam Chee Meng
50 Jalan Bukit Bintang,
Kuala Lumpur
GPS: 3.145297,101.709221

6 comments:

  1. Hi ayu.. Pernah try mkn kt sini... Kombinasi Nasi Ayam tu mmg superb!!! :)

    Btw, luv ur blog.. Slm perkenalan...

    ReplyDelete
  2. Hi Kak Ayu, my fav as well since i was little! Dari kedai kecik kat corner sampai la dekat kedai sekarang.. huhu.. btw... better akak take their phone number for reservation on bulan puasa.. luckily my dad kenal the owner.. senang je call terus! omg! sedapnya! terus rasa nak makan.. huhu.. good review! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahh..untungla kenal owner dia..I penah call time posa baru ni..dia kata tak ambik phone reservation..kena datang jugak :(
      Dulu kenal sorang pekerja dia, so call dia jela kalau nak reserve, tapi now dia dah tak kerja situ..

      Delete
  3. Salam. If you happen to be in Taman Melawati, please try the Nasi Ayam Hainan at the Melawati Food Court. Very nice. Open from 1030 to 1500hrs except on Thursday. I managed to find a blog with some pictures and map in it.

    http://om-photography.blogspot.jp/2013/01/nasi-ayam-hainanmelawati-food-court.html

    Selamat mencuba/Fariz

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam,
      Thanks for the info. Will try it out one fine day.. :)

      Delete