March 25, 2015

ROA by Jovian..Manadonese Cuisine


It's Monday and its my day off..yeayy...Always wanted to try this place..
Hurrmm masalahnya cuti tak sama dgn orang..
What to do...only thing to do is to kidnap my good friend Kathy during lunch hour..heheeh
Office dia pun dekat je dgn Bangsar..

Roa by Jovian Mandagie.. Ada 2 location kedai ni.. the first is in Shah Alam which I think is bigger and ada live band on weekends.. but since tak kuasa nak ke Shah Alam tu..next best thing is their second outlet kat Bangsar..Jalan Telawi area..

First2 masuk je dah impress dengan deco dia..wow..memang nampak sangat Jovian ni detail orang nya..
Boleh nampak his attention to detail in fine little things.

Ok, about the food here.. masakan Manado..never had one before..selalunya restaurant  Indonesian kat sini either masakan padang or ayam penyet.

So here it's something new for me..



Manadonese Vocab.. Learn while you eat



Gorgeous Interior



Even the menu presentation is awesome



Alas meja dia pun menarik..ada Manadonese Vocab








Actually I datang sini twice..first time with Hubby, second dengan Kathy..hehehe that's why ada byk lauk..giler nak mkn byk2 ni 2 org je..
Marlin Woku


Ayam Tuturuga


Sapi Rica-Rica


Terung Saos Telur


Cumi Woku Belanga


Ayam Isi Buluh








Best dessert - Blueberry Nutella Cheese Cake..korang wajib try ni!!




My verdict - main dishes here tak lain tak bukan is nasi and lauk2..sesuai dengan tekak orang Melayu..:)
if you guys love hot and spicy food, this place is a must try..Boleh kata majoriti meals dia pedas2.. I like..

In my opinion, Mandonese food ni takdela beza sangat dengan Indonesian food lain even lebih kurang macam lauk2 orang Melayu pun ada..iyela kata serumpun kan..any beza sikit here and there.

Price wise, tengok tempat pun dah boleh bajet harga :).. One dish dlm RM12-RM15 camtu..tapi sedap and berbaloi..Dessert dia pun nampak semua sedap2..traditional Manadonese dessert pun ada tapi tak try sebab Nutella Cheesecake tu lagi nampak mengancam..hehehe
Memang terbaik..coming from somebody yang tak suka manis2 ni..the sweetness is just nice and yang penting tak memuakkan.. Two thumbs up!!!

My only complaints is the lauk2. Semua lauk2 dah di masak siap2..ala2 macam kita pergi makan kat kedai nasi campur la..hmmm..bayar mahal2 takkan tak dapat freshly cooked food kot..ok katala nak masak lauk org Manado ni lama and payah..at least reheat la lauk2 tu when serving it..barula tambah selera makan panas2..Even if you search the net..memang ramai dah complain about this..well Jovian if you are reading this please take action..reheating bukan susah sangat pun, masuk dalam microwave seminit dua dah siap..



Location :
ROA by Jovian Mandagie

16, Jalan Telawi 5,
Bangsar (same row as Pelita Nasi Kandar)
GPS: 3.132868, 101.671061







4 comments:

  1. assalamualaikum !!! kepada muslimah hijabistar yg ingin brgaya boleh la kunjungi butik kami kerana kmi ada menjual pelbgai jenis beg , aksesori dan pakaian sprti palazo,blouse muslimah,baju kurung,dan terkini our new shameena jubah yg sweet n elegent yg pnting menutup aurat uollz !!!!

    yg lg best anda jgak boleh shopping smbil menikmati kek2 yg beraneka jenis di kafe kami yg pasti hingga menjilat jari !!!

    kami mmpunyai 3 cawangan taiping,shah alam dan juga di kuantan
    soo cepat2 follow kami di instagram padieka raccolta or visit www.padieka .com

    ReplyDelete
  2. agree. pernah makan kat Roa Shah Alam, the food is good. tapi sayang...sejuk. so macam x kena bila makan...huhu

    ReplyDelete
  3. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Oh ya, di sana anda bisa dengan bebas mendowload music, foto-foto, video dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete
  4. dari dulu teringin nk try. tapi x kesampaian. dari dok kl now dah pindah ke Perak. dah jauh laa, x merasa sudah

    ReplyDelete