January 28, 2014

ABC - Acme Bar & Coffee

When I first heard about the place first thing comes to mind is Road Runner cartoon...semua barang dalam cartoon tu is from Acme..hehehe..
Acronym dia pun cool kan..ABC simple je.. Its location, The Troika, Jalan Binjai..very2 near to KLCC..

Masuk je restaurant, dah kena greet by Let us seat you!! sign ..hmmm memang la teramat ramai orang..
So you better make reservation, if not kena la tunggu 20-30min.

Lucky us, hubby spotted the outdoor area, actually diorang tak bukak lagi area tu cause its still early around 3pm camtu, diorang kata takut panas nanti..hmm since the weather is quit gloomy, takda hal la..takda matahari pun...plus we are here for desserts, memang nak cozy & relax je. Dapatla seat terus instead of waiting 30 mins. Yeeayyyy..

Dapat je menu, baru pikir nak order apa, zassss terus hujan.. kelam kabut lari masuk dalam...heheheh
Actually ada satu section yang diorang close cause its near the window and they don't have window blinds,katanya panas nanti...hmm since dah hujan kan...redah jela area tu...

The deco is very in, minimalistic & old skool...lots of black irons, & glass..







Get you name on the waiting list here



Closed section...



Full house..



Restroom pun cool...the sink my hubby cakap ala2 60's hospital..hehehe



Outdoor area







Okay enough of the restaurant view, here goes the desserts....drool please....hehehee
Seriously, its one of the best dessert place i've been..price is on the high side....tapi memang berbaloi..plus its not often pun kan..heheh

What makes me come here if the sizzling brownies....yummeyy..I memang suka hot brownies with ice cream..especially kalau garing..so by sizzling, bawah dia akan jadi extra garing..sedapppppp

Another must try here is the Pavlova...so to all Pavlova lovers out there..you got to try this..memang kalah la Alexis, Serai, Kulkats..hehehe
Ada two variants, Light-as-air, this is the original pavlova..its not too sweet plus the passion fruit sauce balance the sweetness.

Tapi kalau yang betul2 suka manis, try the Other Pavlova.with its caramel sauce, nuts and banana filling, its quit a mouthful to finish this..so please share kay.. heheeh
 
The jackfruit cake is quit famous jugak, kek cempedak..unik kan..jarang2 jumpa... But to me, the cake is nice & fluffy, tapi tak rasa sangat cempedaknya..more like pandan cake je...







Sizzling Brownies


video
                                             Sizzling Brownies in action


Jackfruit Cake (Kek Cempedak)




Light-as-air Pavlova - strawberries & passion fruit sauce



The other Pavlova - mixed nuts, banana, choc filling, caramel








Location:
ABC -Acme Bar & Grill
The Troika, Jalan Binjai
Kuala Lumpur
GPS: 3.157881,101.718194

January 15, 2014

Melaka : Ee Ji Ban - Chicken Rice Ball & Kuih Keria Antarabangsa

Ever since tgk show Best in the World pasal kedai ni memang dah target next time when in Melaka, memang kena try. Pastu Mad Markets Raya pun si Hanis Zalikha ada drop by jugak kat sini.. JJCM pun masuk jugak..
Diorang siap print banner besar2 depan kedai lagi..
The restaurant is at Melaka Raya, so tau2 je la kat area ni parking memang #havoc sikit.. kena la pusing 2-3 kali to get parking..
The specialty here, Chicken Rice Ball.. its nasi ayam tapi nasi tu digumpal jadi balls besar2 bola ping pong..so quite unique..Best of all..100% halal..


Promo baik punye..JJCM & Mad Markets Banner








Ni la ownernye, very friendly, for first timer dia akan suggest what to order..



Chicken Rice Balls






Roasted Chicken





Nyonya Cili Garam Sotong..nama cam kelakar skit..cili garam...heheh




Chilli dipping..kalau pedas lagi mesti mengancam!!

So what's my take on the food..hmmm..to me biasa2 jer..something unik nak share dengan friends..tapi tastewise tak la mengancam sangat..rice balls tu sebab nak kena gumpal jadi balls, so nasi dia lembik la..hmmm tak minat sg nasi lembik..:)

Roasted chicken..just average..chicken rice ni selain nasi & chicken yg best, the chilli dip tu penting jugak..but disappointedly chilli kat sini tak best sangat..

The garam cili sotong tu pun biasa je..nothing to shout about..so maybe my first and the last here la..cause i've tasted better chicken rice before..

Citarasa orang lain2..cause kedai memang pack masa I datang tu..so if you happen to be in Melaka and want to try something new maybe this is the place. :)

 But on a side note, I jumpa satu gerai kuih yang best!!! Kuih Keria Antarabangsa Haji Jalil (sebelah Masjid Limbongan)..kebetulan jumpa gerai ni..on my way to tapau Klebang Coconut Shake..pastu nampak satu gerai ni ramai giler  orang..tapi tak stop pun pasal dah penat..so next day tu datang balik nak try jugak..Apa yang special? kuih keria..biasanya kuih keria sira dengan gula..but here..pakcik ni sira dengan gula melaka..perrghhh memang wangi and rasa pun ada pahit2 sikit..so takla manis sangat..memang sedap..
Hubby's favorite ni... sadly ntah camana lupa pulak nak snap pics..heheh so found one here...
credit to http://sudirmanjalil.blogspot.com/

Best Kuih Keria in town..





Location: 
Ee Ji Ban (Chicken Rice Balls)
275, Jalan Melaka Raya 3, 
Taman Melaka Raya 
GPS: 2.186199, 102.254412

Kuih Keria Antarabangsa Haji Jalil
(next to Masjid Limbongan)
the road leads to Klebang Coconut Shake..so memang senang nak jumpa..
Starts 2pm onwards
GPS: 2.206269,102.21954

January 07, 2014

Rumah Makan Cibiuk

Tahu tempat ni from one the the comments dalam my Restoran Wong Solo review. Thanks to amallea
Walaupun jauh sikit from my place, sedap & pedas punya pasal sanggup ni..sebelum pergi tgk review dulu orang kata apa..mostly semua puas hati..so confident la nak try out..

Restoran ni betul2 dekat dengan tol SILK highway..lepas sungai ramal tu..tak ingat pulak tol plaza apa..kalau dari KL kena u turn balik pasal its on the right..area shoplot baru ni..

Dari tepi highway dah nampak kedai ni..
So what do they serve here..authentic Sundanese food..kalau orang2 sunda ni ..makanan dia banyak ulam2 & sambal yg pedas terangkat..

Masuk2 je dah nampak spread sambal dia..wah...ada satu tempat untuk ambil varieties of sambal & ulam2..
ada dalam 6 jenis sambal..perghh harus try semua sekali....hmmm one comment here, patut sambal2 tu ada nama/label..baru la kita tahu apa benda nya tu..




Menu pun bagus ada gambar and description..pricewise reasonable..each meal dlm RM12-14. Ada nasi, ayam, tempe, tauhu & ulam..so complete la..
Kalau nak makan hidang pun boleh..order ala carte..
And looking at what people comments on foursquare, memang sedap2 menu kat sini..








Tu dia, rumah sambal...heheeh situ la nak ambil pelbagai jenis sambal & ulam



Teh botol jadi kewajipan..



My pick - Nasi Bakar Pulen Komplit


Wah my nasi comes with cili padi...perfect!!!


Hubby's - Nasi Liwet Komplit Ayam Goreng



Nasi ada rasa lemak2 not just plain rice...sedap..




Also comes with sup sayur - nampak cair je..tapi ada rasa & pedas...heheh
Kangkung Belacan


Buffet ulam..



Varieties of sambal

Memang best konsep dia, siapa yang hantu sambal/pedas memang kena try..kedai pun cantik & selesa..so if you guys are in Kajang do check this place out..tak nyesal punya.. :)


Location:
Rumah Makan Cibiuk
No. 1-G, Jalan Putra 6,
Taman Putra Kajang
GPS:  2.979486,101.772579

January 03, 2014

The Daily Grind - Gourmet Burgers

Yeahh....hangout with my manjer Kathy...hmmm lama giler dah tak chill dgn dia..So we need a good spot..

End up decide nak try out The Daily Grind at Bangsar Village..tempat ni famous for its gourmet burgers...hmm nama pun gourmet kan...so the beef patty is of course good quality with premium prices..

And what's more their desserts here are to die for...literally..memang terbaik..


The restaurant itself ada dua section, smoking & non smoking, so for smokers feel free to smoke at your section..
We all sampai pun just in time for lunch..memang perut lapar tak breakfast lagi...so lets dig in..






Tengok gambar ni yang membuatkan Kathy order Meatballs & Spaghetti






Raiisah pun ada..




Cutie pie - nak gigit boleh? hehehe





With my new fish eye lens..hehehe


Hubs



Something unique..hubby order this portobello burger..instead of pakai roti, dia ganti dengan portobello mushroom..and the beef...perfectly grilled, still moist kat dalam....it's kinda a healthy menu la..sebab comes with lot of veges - coleslaw, grilled veges, tomatoes & mushrooms..konon la...padahal nak melantak dessert pulak pas ni..
Portobello Paleo Burger - Beef burger with Portobello mushroom as 'buns'





Affan's burger - Lambugerni (bunyi ala2 Lamborghini)..kat menu pun ada caption no horsepower here..good one..
Lamburgerni - Lamb Burger


Me and lamb memang takleh dipisahkan, burger minat gitu2 je..nampak menu lamb ni je..confirm nak order..
Wow..rasa memang sedap..lamb dia lembut, sauce tak masam sangat & spaghetti cooked to perfection..
Buah zaitun je tak makan..rasa pelik semacam.. :(


Lamb Ragout Spaghetti

Kathy's choice - need i say more...
Meatballs & Spaghetti


Si kecik Raiisah punya...jangan terkejut..kecik2 pun habis kay dia makan..
mula2 sampai dia tido lagi...sampai je food dia..Affan kejut, meraung la kejap..Pastu suap je fish ni terus diam...
Child's menu - Fish fingers & Chips






Japanese Yodel Burger - with cheese fondue sauce, yang atas tu mushroom tempura



 
The creme' de la creme'...yummylicious dessert...
Desserts sini memang harus cuba..so kalau kenyang share pun ok, tak pun skip main course terus..heheeh
My pick - waffles and pancake..quite heavy for a dessert, macam breakfast meal pulak..heeheh
The waffles is filled with cream, a scoop of vanilla ice cream on the side with honey..best part cream tu tak manis sangat so tak la muak..waffles pun garing but still soft.





Old Fashioned Waffle

Second order, pancake...tengok je la dah tau sedap kan...pisang tu betul2 meningkatkan nikmat makan pancake..pastu layered with cream & peanut butter..sebab perut dah kenyang, so rasa peanut butter tu agak potong sikit la, rasa muak sikit..


Dolly Pancake Stack

This place is so good, sampai on New Year's day, datang lagi dengan Misbah n friends pulak..hehehe..
So the second part is from my second visit.. basically ordered the same menu sebab best sangat...



Syam had the Japanese Yodel Burger

Misz & Yati
Masita "Minion" ordered Seafood Spaghetti..tasty & spicy..




Enjoy the food gals..



The Breasties!!


A great place to enjoy great food with good friends..:)
Those yang nak refer the complete menu, click the link below,
The Menu


Location:
The Daily Grind
LG, Bangsar Village
KL
GPS: 3.129996,101.670697